Mlok Scamander

Mlok Artemis Fido Scamander byl slavný magiozolog a autor Fantastických zvířat a kde je najít. Scamander brzy rozvinul zájem o magické bytosti, ovlivněný chovem hippogrifů jeho matky. Chodil do školy čar a kouzel v Bradavicích, kde byl zařazen do Mrzimoru a později byl odsouzen k vyhoštění, ačkoli Albus Brumbál protestoval proti jeho nevinnosti.

Scamander šel na ministerstvo kouzel a strávil tam dva roky v úřadu pro přemístťování domácích elfů před nástupem do divize Zvířata. V roce 1918 ho pověřil Augustus Worme (autor knihy Obscurus), aby sepsal Fantastická zvířata a kde je najít. Kniha se stala best-sellerem, takže od této doby je  Scamander uznávaným odborníkem v oboru Magizoologie. Oženil se s Porpentinou Goldsteinovou a měli alespoň jednoho syna. Začátkem devadesátých let odešel do důchodu a žil v Dorsetu.



Mlok Scamander se narodil v roce 1897 někde v Anglii ve Velké Británii, rozvíjel zájem o magické stvoření v raném věku, protože jeho matka byla chovatelka hippogriffů. Jako sedmiletý kluk, sázel  houby (Horklumps) ve své ložnice.
V roce 1908 nebo v roce 1909, začal chodit do školy čar a kouzel v Bradavicích, kde byl zařazen do Mrzimour. Během pobytu v Bradavicích si vychutnával magické stvoření. Rozvíjel přátelství s Letou Lestrangeovou, spolužačkou, která sdílela svůj zájem o magické stvoření a pocit, že je outsider. V roce 1913  jeden z experimentů Lety, který zahrnoval fretku, šel příliš daleko a ohrozil život studenta. Spíše než vidět svou dobrou kamarádku vyloučenou z Bradavic, ​​vzal Mlok vinu za sebe a byl odsouzen k tomu, aby byl vyloučen z Bradavic. Nicméně, Albus Brumbál, tehdejší učitel na přeměňování, v jeho hlase silně argumentoval. Není jasné, zda bylo vyhoštění uplatněno či nikoliv, nebo zda bylo dočasné či trvalé.
V roce 1918, Augustus Worme, vydal Scamanderovi zakázku napsat první vydání Fantastických zvířat a kde je najít. Jako nízký zaměstnanec ministerstva, který v té době vydělával jenom dva srpce týdně,  vzal příležitost za peníze a strávil tak léto cestováním  po světě

 Scamander cestoval do stovky zemí na pěti kontinentech a zkoumal svou knihu a pozoroval mnoho magických bytostí V jednom okamžiku se setkal v Súdánu s Obscuriálem a i když hostitel zemřel, podařilo se mu chytit Obscuruse a dal ho do svého rozšířeného kufru.
 V roce 1925  začal Mlok dokumentovat magické bytosti a jejich přírodní stanoviště. Po opuštění Rovníkové Guiney přijel Scamander 6.prosince 1926 do New Yorku. Měla to být  krátká zastávka.  Nicméně, když mudlovský kluk Jacob Kowalski nechtěně otevřel kufr, několik bytostí uprchlo a epizoda se změnila v událost velkých rozměrů (jak magické a nemagické vztahy ve Spojených státech byly již křehké, částečně kvůli přítomnosti Mudlovský fanatický extremistický skupiny, společnosti Nový Salem), která obsahovala incident, vyžadovala zásah Magického kongresu Spojených států amerických.
  Zatímco byl Scamander v New Yorku, potkal svou budoucí manželku Tinu Goldsteinovou a také  její sestru Queenie. Během snahy o získání svých uniklých zvířat musel se Mlok  postavit dalšímu Obscuriálu, tokrát z Credence Bareboneho, ale byl přemožen MACUSOU.
Ráno 8. prosince pomohl porazit Percivala Gravese a ukázal, že není nikdo jiný než temný čaroděj a mezinárodní zločinec Gellert Grindelwald.
  
O týden později se 15. prosince Scamander dostal ke Kowalskému, když byl na cestě do práce a prohodil si s ním kufr a nechal mu sbírku stříbrných ocasních skořápek a dopis, který ho instruoval, aby použil mušle Jako zajištění bankovního úvěru k založení pekárny.
  
Následující den, dne 16. prosince 1926, se Scamander rozloučil s Tinou a nastoupil na loď, ale slíbil, že jí osobně doručí kopii své knihy.
V roce 1927 poprvé publikoval první výtisk Fantastických zvířat a kde je najít. Stala se schválenou učebnicí ve škole čar a kouzel v Bradavicích.

Soukromý život

Scamander se oženil s Tinou Goldsteinovou a spolu měli  jedno dítě, které produkovalo  jednoho vnuka jménem Rolf.

Začátkem devadesátých let byl v důchodu a žil v Dorsetu se svou ženou a třemi kočkami. V určitém bodě během školního roku 1993-1994 navštívil Bradavice , případně diskutoval o tisku verze Fantastických zvířat pro mudlovské publikum. Po manželském sňatku s Lenkou Láskorádovou se Scamander stal pradědečkem dvojčat, Lorcana a Lysandera.

V roce 2017 byl Newt naživu a napsal předmluvu k novému vydání své knihy, ve které potvrdil veřejné přesvědčení, že byl skutečně prvním čarodým, který kdy zachytil Gellerta Grindelwalda při cestě do New Yorku v roce 1926.


Kouzelné schopnosti a dovednosti


 Péče o magické bytosti: Mlok se zajímal o magizologii od mladého věku a po celé roky získal znalosti o širokém spektru tvorů z celého světa. Získal slavnou čarovnou kartu a objednávku Merlina za služby Magizoologie.

    
Komunikace se zvířaty: Mlok má vrozenou schopnost komunikovat a spoutat se všemi tvory, jako jsou Bouřliváci
a Kůrolezové.  Je také schopný používat zvěř, jako je Střemhlavé zlo, který mu pomáhá v boji a může ho ovládat do určité míry, přestože je to relativně nebezpečné zvíře. 

   
  Zaklínadla: Mlok projevuje silné dovednosti v Zaklínadlech.  Provedl rozsáhlé neukazatelné rozšiřovací kouzlo ve vnitřku jeho kufru, které vytváří dostatek prostoru pro mnoho magických stvoření.


   Přemisťování: Mlokovi se
úspěšně podařilo přemístit se v mnoha různých situacích, což mu umožnilo vyhnout se útokům od Obscuriála i Gellerta Grindelwalda.

  Lektvary: Ve svých knihách napsal rady, jak mohou být části kouzelných bytostí použity v lektvarech. Experimentoval také s novými lektvary, jako je použití pro střemhlavé zlo.

    
Historie: Mlok měl také znalost kouzelné historie, zvláště magizologie. Celá kapitola Fantastických zvířat a kde je najdete byla věnována definicím zvířat, bytostí a duchů a jak se definice vyvíjely v minulých stoletích.
Mudlovské studium: Mlok studoval, jak by  mudlové reagovali na magické bytosti a jak se zvířata v mudlovských pohádkách, jako jsou víly, lišily od skutečných.

Komentáře

  1. Mloka jako postavu mám ráda, je skvělý a knihu, knihu Fantastická zvířata také.
    Krásný článek.
    A ráda se stanu tvým SB, jdu si tě přidat do seznamu :-)
    SáraD.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky