Harry Potter a Kámen mudrců

 Režie: Chris Columbus
 Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Tom Felton, Richard Harris, Fiona Shaw, Ian Hart, John Hurt, Richard Griffiths, Alan Rickman, Zoë Wanamaker, Maggie Smith, John Cleese, Geraldine Somerville, Warwick Davis, Julie Walters, Matthew Lewis, Terence Bayler, Sean Biggerstaff, Adrian Rawlins, Verne Troyer, Bonnie Wright, Oliver Phelps, James Phelps, David Bradley, Harry Melling, Elizabeth Spriggs, Leslie Phillips, Jamie Waylett, Chris Rankin, Devon Murray, Josh Herdman, Alfred Enoch, Julianne Hough, Scot Fearn, Richard Bremmer


POPIS DĚJE  
 Když byl Harry Potter malý, zemřeli mu rodiče. Po deseti letech těžkého života u příbuzných Dursleyů mu začnou náhle chodit velice záhadné dopisy. Jeho strýc Vernon zjistí, že jde o dopisy ze školy čar a kouzel v Bradavicích. Protože nemá zájem, aby se Harry Potter dostal do kontaktu s kouzelnickým světem, všechny dopisy mu zabaví. Pak vezme celou rodinu a odjedou na opuštěný ostrov uprostřed moře.
Když má Harry Potter své jedenácté narozeniny, přesně o půlnoci je znenadání navštíví poloobr Hagrid a oznámí překvapenému Harry Potterovi to, že má od září do prestižní Školy čar a kouzel v Bradavicích nastoupit. Harry Potter se zároveň dozvídá podrobnosti o smrti svých rodičů, které zabil zlý čaroděj Lord Voldemort a také že on sám je čarodějem. Také zjišťuje, že ve světě kouzelníků je velice slavný, protože Voldemort se snažil zabít i jeho, což se mu ale nepodařilo a Harry Potter se tak stal prvním, kdo jeho smrtící kletbu přežil. Voldemort přitom navíc ztratil věšinu své síly, čímž se světu kouzelníků velmi ulevilo a nastalo deset let klidu.
Hned ráno Harry Potter s Hagridem navštíví hospodu Děravý kotel a Příčnou ulici, kde si Harry vybere v bance peníze, zděděné po rodičích, a nakoupí si školní potřeby. Od Hagrida dostane sovu, kterou pojmenuje Hedvika. Prvního září Harry Potter nastupuje do čarodějnické školy v Bradavicích. Skamarádí se zde se zrzavým chlapcem Ronem, ale také se svým od té doby velkým nepřítelem Dracem Malfoyem, doprovázeným svými kumpány Crabbem a Goylem. Poprvé se zde seznamuje i s Hermionou Grangerovou a Nevillem Longbottomem.
Ve škole jsou žáci rozřazeni do kolejí. Harry i Ron do koleje Nebelvír a Malfoy, Crabbe i Goyle jdou do Zmijozelu, odkud často vycházejí zlí kouzelníci (včetně Voldemorta).
Po několika událostech se postupně vytváří nerozlučná trojice kamarádů (Harry, Ron a Hermiona).
Ve školní hře na košťatech, zvané famfrpál se Harry Potter ukazuje jako velice nadaný. Každý tým zde má sedm hráčů. Tři střelce, kteří hrajou s Camrálem. Dále dva odražeče, kteří mají na starosti dva míče potlouky, jež posílají proti soupeřům s Camrálem. Brankář, který hlídá tři obruče a nakonec chytač, který chytá zlatonku. Ta přináší danému mužstvu sto padesát bodů. Harry Potter se stane členem Nebelvírského famfrpálového týmu a vyhraje hned první zápas proti Zmijozelu. Harry Potter zastává post chytače.
Harry Potter vypártá, že se někdo snaží ukrást kámen mudrců, který je uložen ve škole. Hlavním podezřelým je Snape, ale když se dostane až do komnaty, kde je uložen, zjistí, že kámen chce ukrást nenápadný koktavý profesor Quirrell. Ten jej chce předat svému pánovi, Lordu Voldemortovi, který se tak snaží vrátit k moci. Harrymu Potterovi se kámen nakonec podaří před Voldemortem a Quirrellem zachránit a návrat Voldemorta odložit.



ONLINE FILM ZDE  

AUDIOKNIHA: 
 

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky