Severus Snape

Profesor Severus Snape se narodil 9. ledna 1960 a zemřel 2. května 1998. Byl mistrem lektvarů (1981-1996), profesorem Obrany proti černé magii (1996-1997) a ředitelem (1997-1998) Bradavické školy čar a kouzel (školu studoval od roku 1971 do 1978.) Stal se také členem Fénixova řádu a hrál velmi důležitou roli v obou kouzelnických válkách proti Voldemortovi. 

Snape se narodil v mudlovském domě, který byl velmi blízko domu rodiny Evansových. S Lily a Petunií Evansovou se setkal, když jí bylo devět. Lily se do něho hluboce zamilovala a stala se jeho blízkou přítelkyní. V roce 1971 začal chodit do Bradavic, kde byl zařazen do Zmijozelu. Bohužel Lily byla zařazena do Nebelvíru, kde se zkamarádila s Jamesem Potterem. Severus se stal okamžitým nepřítelem Jamese Pottera a Siriuse Blacka a byl častou obětí jejich šikany. Snape se začal věnovat černé magii a sám škanoval děti ze Zmijozelu.To zničilo přátelství mezi Lily a Severusem. Ve snaze se s Lily znovu zpřátelit se Snape připojil k Smrtijedům.

Severus byl členem Křiklanova klubu, pravděpodobně kvůli jeho brilantnosti při tvorbě lektvarů. Navzdory tomu Horace neměl příliš mnoho naděje na Severusovu budoucnost, neboť jeho fotografie byly uchovány za mnoha jinými.

Krátce před tím, než Lily Evansovou zavraždil lord Voldemort se Snape změnil a stal se členem Fénixova řádu a byl dvojitý agent během druhé kouzelnické války. S obrovskými obtížemi Snape zabránil lordu Voldemortovi, aby se dozvěděl pravdu o jeho loajalitě. Přes názory většiny dalších, včetně Harryho během jeho školního života, Albus Brumbál důvěřoval Snapeovi z důvodů, které byly drženy mezi nimi až do jejich smrti. Když zemřel, zjistilo se, že jeho hluboká silná láska k Lily Evansové způsobila, že se sám připojil se k Brumbálovy, pokud bude Lily ochráněná (a po její smrti,  její syn) proti lorda Voldemorta. 
 
Vztah mezi Brumbálem a Snapem byl neobvykle silně loajální, natolik, že Snape souhlasil s tím, že Brumbála zabije na vlastní žádost.


Po smrti Severuse Snapea se Harry Potter přesvědčil, že jeho portrét zůstává v Bradavicích, jako čest, díky tomu jaký byl hrdina. Navíc Harry později pojmenoval svého druhého syna Albuse Severuse Pottera na počest Brumbála a Severuse

  Dětství (1960-1971)

Severus Snape se narodil 9. ledna 1960 Eileen Princeové, čistokrevné čarodějnici, a Tobiasovi Snapeovi, mudlovi, který z něj činil polokrevného čaroděje. Severus, jehož otec byl zanedbatelný a možná dokonce i násilný, se začal ztotožňovat s rodinou své matky a vytvořil tajnou přezdívku ze svého otcovského jména, nazývanou "Princ dvojí krve". Severus neměl přátelé a rodiče se o něj nezajímali. Tento nedostatek péče z velké části utvářel Severusovu hořkost a kruté chování později v jeho životě.

Severus vyrostl v ošklivém předměstí Cokeworth. Tato oblast byla blízko špinavé řeky plné chátrajících domů, nepoužívaných továren a rozbitých pouličních lamp. Během zbytku svého života s  sem Severus vrátil, když nebyl ve škole. Mladý Severus je vykreslen jako nemilovaný a oblečený ve špatně oblečených šatech , které byly tak špatné, že to vypadalo úmyslně. Jako dítě byl Severus zanedbávaný a jeho rodiče často bojovali jeden s druhým. Nemohl se dočkat na odjezd do Bradavic.


 Lily Evansová a její rodina žili ve stejném městě, blízko Severuse. Co ji po nějakou dobu pozoroval, si Severus všiml jejích kozelnických schopností a začal se s ní přátelit. Oba se rychle zkamarádili a zdálo se, že se Lily o něj velmi zajímá, ačkoli ho považovala za dobrého přítele. Během této doby také vyvinul opovržení vůči její starší sestře Petunii.

Bradavické roky (1971-1978)

Severus navštěvoval Bradavickou školu čar a kouzel jako student od roku 1971 - 1978 a byl zařazen do Zmijozelu.V prvním roce se Severus posadil s Lily Evansovou ve vlaku. Ve vlaku se setkali s Jamesem Potterem a Siriusem Blackem . Toto setkání mezi těmito třemi se točilo kolem nesouhlasu ohledně toho, jaká kolej v Bradavicích je nejlepší.
Podle Siriuse vynikal Severus v temném umění . V jedenácti letech znal více kleteb než šestých a sedmých ročníků dohromady. Byl údajně přátelem zmijozelů, kteří se později stali Smrtijedi. Severus byl známí tím, že vytvořil velké množství populárních kouzel jako Levicorpus , Liberacorpus, Muffliato a kletby jako Langlock , Toenail  a jeho podpis prokletí Sectumsempra. Severus měl také kontakt s Luciusem Malfoyem , který byl v prvním roce prefekt. Pravděpodobně měli oba dobrý vztah v Bradavicích (což by mohlo být také důvodem, proč Narcissa Malfoyová důvěřovala Severusovi).
James a jeho skupina přátel byli neustále ve válce se Severusem. Severusovy vzpomínky, zaznamenané v Myslánce, naznačují, že je introvertní a studijní jedinec, zatímco James byl arogantní, populární a atletický. Ihned po jeho setkání se James nespokojil se Severusem, když se vyjádřil touhou být ve Zmijozelu.
Jedna zaznamenaná vzpomínka Myslánce nese svědectví, že ho James zastrašuje, a obrátil ho vzhůru nohama, aby odhalil své spodní prádlo před mnoha studentama, včetně Lily. Lily přišla k Severusově obhajobě, ale to jen zhoršilo situaci: v následném útoku na Jamese ve snaze získat jeho ztracenou důstojnost, Severus neúmyslně zavolal na Lily Mudlovská šmejdko. Lily toto oslovení odmítla odpustit i po opakované omluvě.

 

Princ dvojí krve

Severus byl už od dětství talentovaný kouzelník. Díky poznámkám a čmáraním v jeho učebnici o lektvarech bylo zřejmé, že si během tříd vymyslel kletby, kouzla a chytré inovace lektvarů. 
Severusova učebnice obsahuje několik kouzel a kletb, které vymyslel: Levicorpus, který popadl oběť za kotník a vznesl ji vzhůru nohama, a Sectumsempra, která způsobila křížení krvavých řezů (vedené hůlkovými gesty kolečkem, jako ostří / meč), které značně krvácely. Levicorpus nějak unikl ze Severusova tajemství a stal se velmi populární kolem Bradavic na konci jeho pátého ročníku ve škole. Některá další kouzla byla Muffliato, která naplnila uši někoho poblíž s neidentifikovatelným buzzingovým zvukem a dalším. Severusova kniha později padla do rukou Harryho Pottera v roce 1996. 
 
Učebnice má nápis označující, že patří princi dvojí krve. Výzkum od Hermiony Grangerové prokázal, že princ byl rodným jménem Severusovy matky, a proto byla přezdívka odhalena jako kombinace rodného jména matky a jeho krevního stavu. Harry Potter také poukázal na podobnosti mezi Snapeovou přezdívkou a jménem Voldemort. Tato přezdívka byla zjevně tajemstvím, protože Remus si nepamatoval, že by ji někdy Severus veřejně používal.

První kouzelnická válka (1978-1981)

-Jako Smrtijed 

Severus Snape nakonec vstoupil do řad Lorda Voldemorta, Smrtijedů a byl špiónem odpovědným za informování Voldemorta o proroctví, které předpovídá jeho pád. Začátkem roku 1980 Snape odposlouchal rozhovor Sybilly Trelawneyové a Albuse Brumbála. V průběhu rozhovoru Trelawneyová prorokoval, že koncem července se narodí dítě, které bude mít moc zničit lorda Voldemorta. V té době nebylo jasné, kdo je ten co by mohl zastavit pána zla. Dvě děti se v kouzelnických rodinách v červenci narodili: Harry Potter a Neville Longbotom. 


                                     

Vzhled

Severus Snape byl hubený muž s velkým, zahnutým nosem a žlutými nerovnými zuby. Obvykle se oblékal tekoucím černým hábitem.. Měl dlouhé, mastné černé vlasy, které obklopovaly obličej, kudrnaté rty a temné pronikavé oči, které připomínaly tunely. Jako Smrtijed, nese znak na levém vnitřním předloktí.

Kouzelné schopnosti a dovednosti

Severus Snape byl mimořádně silný a velmi znalý čaroděj, který měl v mnoha kouzelných oblastech talent - měl encyklopedické znalosti a dovednosti v lektvarech, byl neuvěřitelně talentovaný v Nitroobraně a jediný Smrtijed schopný vykouzlit Patrona. 





    Létání:  Severus byl schopen nepodloženého letu. Jediný další známý průvodce, který to dokázal, byl samotný lord Voldemort (který pravděpodobně předal tuto dovednost Snapeovi osobně). V roce 1997 využil této dovednosti k útěku z Bradavic po souboji s Minervou McGonagallovou. 

   Láska: Severus byl jediný ze Smrtijedů, který byl schopen cítit bezpodmínečnou lásku. Zamiloval se do Lily Evansové jako dítě a udržoval svou oddanost až do své smrti.Snape byl zničen Lilynou smrtí a vyjádřil sebevražedné touhy. Jeho láska byla tak veliká, že se mu podařilo překonat cestu a strávil sedmnáct let v neustálém nebezpečí, aby ochránil Lilyniho syna a zajistil, že její oběť nebyla marná. Snapeův Patron byl skutečně milý, stejně jako Lily, že jeho láska k ní byla mnohem silnější než jeho loajalita vůči lordu Voldemortovi. Snape byl jediný Smrtijed, který dokázal vykouzlit Patrona.
 
    Lektvarista: Severus byl mimořádně zběhlý ve výrobě lektvarů a pracoval jako učitel lektvarů v Bradavicích asi 15 let. Jeho zdatnost při výrobě lektvarů se prodloužila nad rámec jednoduché popravy z recepty. Když byl ještě student, změnil oficiální instrukce s vlastními variacemi, což obvykle vedlo k rychlejším a efektivnějším výsledkům. Byl schopen vařit velmi komplikované lektvary jako je Veritaserum. 
 
   Létání / Famfrpál: Stejně jako byl schopen nepodloženého letu v jeho pozdější době, byl alespoň schopný letoun na koštěti a jistě i v pravidlech Famfrpálu , aby převzal pozici rozhodčího alespoň jednou. Nicméně, v jedné ze Snapeových vzpomínek se Lily smála, když se pokoušel namontovat hůlku, takže možná nebyl vždycky dobrý letec. Pravděpodobně se snažil získat tuto dovednost v mládí ve snaze zapůsobit na Lily.
 
 
 

   
 

Komentáře

  1. Považuji ho za nejstatečnějšího a nejloajálnějšího profesora a čaroděje ve škole i mimo ni.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky