Harry Potter a Tajemná komnata

Režie: Chris Columbus
Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Maggie Smith, Kenneth Branagh, Richard Griffiths, Alan Rickman, Richard Harris, Fiona Shaw, Robbie Coltrane, Tom Felton, Matthew Lewis, Mark Williams, John Cleese, James Phelps, Oliver Phelps, Jason Isaacs, Julie Walters, Miriam Margolyes, Christian Coulson, Sean Biggerstaff, Warwick Davis, David Bradley, Adrian Rawlins, Gemma Jones, Shirley Henderson, Robert Hardy, Julian Glover, Peter O'Farrell, Toby Jones, Geraldine Somerville, Harry Melling, Bonnie Wright,...
 

POPIS DĚJE  
Harry Potter má o prázdninách zajímavou návštěvu. Potkává se se skřítkem Dobbym, který ho varuje před návratem do Bradavic, kde se prý chystají nebezpečné a tajemné věci. Harry Potter však odpoví, že se do Bradavic musí vrátit, čímž skřítka rozzlobí. Dobby v rozčílení použije vznášecí kouzlo a pošle v rodině Dursleyů dort přímo na hlavu jejich návštěvě. Potterův strýc Vernon uděluje Harrymu domácí vězení. Z něj ho vysvobodí kamarád Ron Weasley se svými bratry Fredem a Georgem za pomoci létajícího auta. Harry Potter pak stráví poslední týden prázdnin u Weasleyových.
Je 1. září, začíná škola a Harry Potter se s Weasleyovými vypraví na nástupiště 9 a 3/4, ze kterého odjíždí vlak do Bradavic. Harry Potter s Ronem Weasleyem jdou poslední, je minuta před jedenáctou, ale přepážka na nástupiště je už zavřená. Rona napadne, že by si měli půjčit kouzelné auto jeho otce a odletět s ním do školy. Stane se tak, jenže na území Bradavického hradu havarují a naletí přímo do vrby mlátičky.

Prvních pár měsíců školy mají za sebou a začínají se dít zvláštní věci. Nejdříve dojde k napadení paní Norrisové, kočky školníka, pak jednoho ze studentů a u toho se najde nápis na stěně: „Tajemná komnata je znovu otevřena, nepřátelé dědice, mějte se na pozoru“. Harry Potter, Hermiona a Ron se snaží zjistit, kdo je Zmijozelův dědic a kdo útočí na žáky, protože prozatím je falešně obviněn právě Harry Potter. Navíc jediný slyší tichý hlas ze zdí hradu, který mu říká, že ho zabije. Harry se s tím svěří Hermioně i Ronovi, ale ani jeden mu příliš nevěří.
V soubojnickém klubu, který založil profesor obrany Lockhart proti černé magii, aby se žáci naučili základním kouzlům obrany a útoku proti potenciálnímu nebezpečí. Harry Potter začne před celou školou mluvit hadí řečí a všichni z něj mají strach, protože si myslí, že je Zmijozelův dědic a otevírá tajemnou komnatu. Hermiona se rozhodne, že pro ně tři připraví o vánočních prázdninách mnoholičný lektvar, který je přemění ve tři zmijozelské žáky, a potají se tak snad něco dozví od Draca Malfoye. Když na to dojde, Hermiona se omylem promění v kočku a musí na ošetřovnu, kluci se ale stejně od Malfoye nic nedozvědí.
Blíží se konec školního roku a na škole dojde k dalšímu dvojnásobnému útoku. Kromě jedné studentky z Havraspáru je jeho obětí i Hermiona. Na ošetřovně si Harry Potter s Ronem všimnou malého papírku v ruce Hermiony, ve kterém se dočtou, že pachatelem útoků je bazilišek. Bazilišek je dávná nestvůra, obrovský had, který zabije každého, na koho upře své oči. Harry Potter si dá dohromady pár událostí a dovtípí se, že děvče, které nyní straší v podobě ducha v dívčí umývárně bezmála už padesát let, nejspíš zabil právě tento tvor. Do tajemné komnaty byla právě odnesena Ginny Weasleyová, Ronova mladší sestra, a tak dojde Harry Potter pro Lockharta, a doufá, že jim pomůže přemoct baziliška. Společně s Ronem zamíří do umývárny, kde Harry najde vchod do komnaty a všichni tři se tam spustí po dlouhé klouzačce. Lockhart jim dole oznámí, že nikdy v životě nedokázal nic, než paměťová kouzla a s Ronovou rozbitou hůlkou jim chce vymazat paměť, ale ta své kouzlo obrátí proti Lockhartovi a navíc se sesype hora kamení, za kterou on a Ron zůstanou uvězněni a Harry se musí vydat porazit baziliška sám. V komnatě nalezne polomrtvou Giny a také Toma Rojvola Raddla, který je jen pouhou vzpomínkou studenta z Bradavic. Nyní je to sám Voldemort. To Raddle donutil Giny otevírat celou dobu komnatu a nyní chce ji i Harryho zabít. Zavolá baziliška. Harrymu na pomoc přiletí Brumbálův fénix Fawkes s moudrým kloboukem, v kterém je ukryt meč Godrika Nebelvíra, se kterým Harry Potter po statečném a urputném boji zabije baziliška i vzpomínku Toma.
Harry Potter dostává vyznamenání za zvláštní služby škole, ještě osvobodí Dobbyho od rodiny Malfoyových a odjíždí si užívat prázdniny zpět k tetě a strýci. 







ONLINE FILM  ZDE

AUDIOKNIHA: 
















Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky